Sundhed på arbejdspladsen

Hvert et skridt tæller på vejen til en sund arbejdsplads.

Sundhed på arbejdspladsen har aldrig fyldt mere, end den gør lige nu. Flere og flere virksomheder prioriterer medarbejdernes sundhed og indfører spændende tiltag, som både har til formål at øge den mentale såvel den fysiske sundhed.

Ifølge undersøgelser kan et målrettet fokus på en sundere arbejdsplads nemlig reducere sygefraværet, fastholde medarbejderne og ikke mindst booste effektiviteten.

For nogle virksomheder kan det imidlertid være en jungle at finde rundt i forskellige tiltag og projekter. Hvor skal man lægge sit primære fokus? Og hvordan får man implementeret de forskellige tiltag og skabt motivation blandt medarbejderne?

Vejen mod en sundere arbejdsplads behøver hverken være kedelig, besværlig eller dyr. Husk: Hvert et skridt tæller på vejen til en sund arbejdsplads. Selv med mindre tiltag kan du se store resultater. Alt det bliver du klogere på her på siden, hvor vi dykker ned i:

  • Hvad en sundhed på arbejdspladsen indbefatter.
  • Hvordan du kan skabe en sund arbejdsplads med simple, men effektive tiltag.

En usund arbejdsplads kan ses på bundlinjen

Arbejdspladsen er det sted, hvor vi bruger størstedelen af vores tid i hverdagene, og derfor er det enormt vigtigt, at vi både har det godt mentalt og fysisk. Hvis arbejdsmiljøet bærer præg af stress, mobning, chikane såvel som hård eller uhensigtsmæssig fysisk belastning, vil det have store konsekvenser for den enkelte medarbejder – for altid.

Sunde, glade og tilfredse medarbejdere er afgørende for enhver virksomhed. De er nemlig en langt bedre og mere stabil arbejdskraft, hvilket især kan ses på bundlinjen. Sundhed er altså ikke kun medarbejdernes problem. Virksomhederne kan faktisk spare mange penge og ressourcer ved at investere i sundhed på arbejdspladsen.

Hvad er en sund arbejdsplads?

Dét spørgsmål melder sig ofte. For hvad er indbegrebet af en sund arbejdsplads? Er det en daglig frugtordning eller en ugentlig løbeklub? Humor og mindfulness? Eller en virksomhed, som fremmer opkvalificering? Spørgsmålene er mange, når man skal udvikle en sundere arbejdsplads.

WHO beskriver sundhed på følgende måde:

”Sundhed er mere end frihed fra sygdom, frihed fra smerte og frihed fra tidlig død. Sundhed vil sige den højest mulige fysiske, psykiske og sociale funktion samt velbefindende.”

Sundhed på arbejdspladsen er med andre ord mere end gulerødder og en løbeklub. Virksomhederne skal have en langt mere holistisk tilgang til sundhed og give langt mere plads til både fysisk og psykisk velvære. Et godt fysisk og psykisk miljø er vigtigt for medarbejdernes sundhed og trivsel. Og vi skal dermed have fokus på at vinke farvel til både:

  • Nedslidende og ensformigt arbejde.
  • Hårde fysiske belastninger.
  • Mobning, chikane og stress.

Men hvordan skelner man bedst mellem det fysiske og psykiske arbejdsmiljø? Selvom det er subjektivt, hvad der kendetegner et dårligt eller godt arbejdsmiljø, er der alligevel en række ting, som enhver arbejdsplads bør have fokus på inden for de to områder. Dem kan du blive klogere på nedenfor.

Hvad er et godt fysisk arbejdsmiljø?

Hvad er det første, der dukker op på nethinden, når du tænker på et godt fysisk arbejdsmiljø? Jo, for de fleste, så vil god udluftning, et sundt lyd- og lysniveau samt ergonomi og de rette forudsætninger for at udføre arbejdet sikkert og komfortabelt dukke op.

Læs mere om fordelene ved at stå op på arbejdspladsen

Der skal være kontorstole og -borde, som kan justeres i højden og ryggen, således skader på ryg og nakke minimeres. På samme måde skal maskineri anvendes korrekt, stillads skal opstilles efter gældende regler, og medarbejdere skal heller ikke i direkte kontakt med farlige og skadelige kemikalier. Det er ganske enkelt alfa og omega, at sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen går hånd i hånd.

For at skabe et godt fysisk arbejdsmiljø er det dog mindst lige så vigtigt at have fokus på bevægelse – både i løbet af arbejdsdagen og uden for kontoret. Bare fordi kontoret har hæve-sænke-borde og -stole, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at medarbejderne benytter det i løbet af en arbejdsdag. Derfor begynder flere virksomheder også at implementere fitness-klokker, walk-and-talk og små konkurrencer, hvor det f.eks. handler om at arbejde stående to timer dagligt.

Hvad er et godt psykisk arbejdsmiljø?

Mental sundhed på arbejdspladsen kan være langt mere tricky at gå til, for det er umuligt at vide, hvad andre tænker og føler. Derfor er det utroligt vigtigt at være transparent i sin kommunikation og altid have en åben dør som virksomhed, således medarbejderne føler sig trygge, respekterede og ved, hvor de skal søge hen, når de oplever udfordringer.

Det handler om at skabe et positivt arbejdsmiljø, hvor åbenhed, rummelighed og dialog præger arbejdsgangene – både i forbindelse med konstruktiv kritik og ros. På samme måde skal virksomheden og medarbejderne være inkluderende og støttende, således der skabes plads til personlig udvikling på det faglige og personlige niveau.

Vil du gerne sikre mental sundhed på arbejdspladsen, skal tillid og troværdighed stå øverst på listen, og det gælder medarbejderne imellem samt mellem medarbejderne og ledelsen.

Læs mere om konsekvenserne ved stillesiddende arbejde

MOTIVER DINE HOLDKAMMERATER MED PLAKATER, TILMELDINGSLISTER, GODE RÅD OG ANDET GODT

8 måder til at promovere sundhed på arbejdspladsen

Sundhed på arbejdspladsen drejer sig dog om meget mere end blot at sikre, at arbejdsmiljøet ikke er sundhedsskadeligt. Arbejdspladsen skal også være sundhedsfremmende for medarbejderne. Og hvordan fordrer du bedst det? Dét kan du blive klogere på her, hvor vi har samlet en liste over aktiviteter og tiltag, der kan fremme sundhed og trivsel på arbejdspladsen.

Obs: Listen forholder sig udelukkende til ekstra tiltag og aktiviteter, som du med fordel kan implementere i hverdagen. Du kan også få mere inspiration til teambuilding aktiviteter og øvelser, I kan udføre som medarbejdere. De giver både skridt på kontoen og smil på læben!

Måde 1

Opkvalificering i form af seminarer og workshops, der styrker medarbejdernes faglige profil.

Måde 2

En fitness-klokke, der opfordrer medarbejderne til en form for fysisk aktivitet i 1-2 minutter 3-4 gange dagligt.

Måde 3

En ugentlig løbeklub, der både opfordrer til socialt og fysisk samvær uden for arbejdspladsen.

Måde 4

En ugentlig frugtordning, der giver medarbejderne mulighed for en sund snack i løbet af arbejdsdagen.

Måde 5

Teambuilding-dage, som er relationsskabende og har til formål at skabe et stærkt fællesskab blandt medarbejderne og ledelsen.

Måde 6

Månedlige one-2-ones, hvor medarbejderne har mulighed for at vende udfordringer, både fagligt og personligt, med nærmeste leder.

Måde 7

Ice-breakers på 5-10 minutter, som har til formål at bryde isen og ryste medarbejderne sammen i løbet af en arbejdsdag.

Måde 8

Små konkurrencer med fokus på bevægelse i løbet af arbejdsdagen, som f.eks. at arbejde stående to timer dagligt.

Lad Tæl Skridt give en aktiv pause i arbejdsdagen

Det behøver hverken være besværligt, kedeligt eller dyrt at øge sundhed og trivsel på arbejdspladsen. Små ændringer kan faktisk have en stor positiv effekt på både den mentale og psykiske sundhed. Med vores Tæl Skridt-kampagne kan du f.eks. nemt og enkelt kickstarte bevægelse og socialt samvær på og uden for arbejdspladsen.

De fleste tænker sjældent over, hvor mange skridt der faktisk kan akkumulere sig i løbet af en dag – selv med et stillesiddende arbejde. Men overvej så engang, hvor mange skridt det kan løbe op i, hvis du bliver mere bevidst omkring det at bevæge dig bare lidt mere i dagligdagen?

Tæl Skridt-kampagnen har ikke kun til formål at øge den fysiske sundhed på arbejdspladsen. Den skal i lige så høj grad ryste medarbejderne sammen, så det psykiske og sociale samvær styrkes endnu mere. Vores landsdækkende kampagne har til formål at fremme sundhed på arbejdspladsen gennem mere bevægelse, socialt samvær og sundere vaner. Så hvad venter du på? Øg trivslen og produktiviteten, og mindsk samtidig sygefravær og fysiske gener ved hjælp af Tæl Skridt!

Er du på udkig efter inspiration til, hvordan du kickstarter Tæl Skridt på arbejdspladsen? Eller har du brug for yderligere inspiration til aktiviteter, der kan skabe en aktiv pause i arbejdsdagen? I så fald bør du tjekke vores materiale, hvor du finder spændende og sjove øvelser og teambuilding-aktiviteter.

Få nyheder og inspiration fra Tæl Skridt i din indbakke

Derfor skal I deltage i Tæl Skridt

Vigtige datoer i næste tæl skridt kampagne

TS1 2025 Vertikal grafik desktop
TS1 2025 Vertikal grafik mobile

Tæl Skridt kampagnen

Tæl Skridt er en landsdækkende kampagne, der handler om at få mere bevægelse, socialt samvær, sundere vaner og lidt venlig konkurrence ind i arbejdsdagen.

Kampagnen varer to uger hver gang, og for hver 10.000 skridt en deltager på holdet går, optjener han/hun 1 lod til holdet. Alle hold, der har optjent min. 1 lod deltager i lodtrækningen om pengepræmierne. Hver deltager vil maksimalt kunne indsamle 14 lodder til holdet svarende til, at man går i gennemsnit 10.000 skridt om dagen i kampagnens 14 dage.

Alle på holdet kan kun bidrage positivt til holdets samlede vinderchance. Alle skridt tæller.

Tæl Skridt er for alle på arbejdspladsen

Det er bevægelse uden omklædning og en let måde at starte de sunde vaner på. Tæl Skridt-kampagnen indbyder både til konkurrencementalitet og holdånd, når kollegerne dyster med og mod hinanden på tværs af afdelinger og geografi.

Vi klarer det praktiske

I finder ikke en nemmere måde at få hele arbejdspladsen i gang med bevægelse og sunde vaner. Vi tager os af al administrationen, medarbejderne melder sig selv til her på kampagnesitet, og I får kampagnematerialer og gode kampagneværktøjer.

For mange er det en øjenåbner, hvor få skridt de går på en normal arbejdsdag. Særligt folk med stillesiddende jobs skal gøre en ekstra indsats for at nå op på 10.000 daglige skridt. Tæl Skridt-kampagnen giver indblik i, hvad der skal til for at nå de 10.000 skridt og motivation til at få
det gjort.

Tæl Skridt arrangeres af Dansk Firmaidræt i samarbejde
med IT Heroes.

INDSEND SKRIDT MED MOBILEN

 

Du kan registrere dine daglige skridt fra mobiltelefonen. For at kunne indsende dine skridt pr. SMS skal du have registeret dit mobilnummer på din profil. Det samme mobilnummer kan ikke bruges på flere deltagere. Hvis du sender skridt flere gange på samme dag, lægges tallene automatisk sammen på hjemmesiden. Skridtene bliver registreret på den dag, du sender dem. For at indsende skridt skal du sende en SMS med teksten TS efterfuldt af et mellemrum og antallet af skridt. Beskeden sendes til 1272.

Har du stadig spørgsmål, kan du se de mest stillede spørgsmål og svar her

HåndmMobil

0